Receitas doces para esta Semana Santa

A Semana Santa tamén se vive na cociña. Mentres unhas persoas saen de procesión, outras procesionan directamente á cociña para prepararen lambetadas tradicionais (e algunha máis moderna).

As receitas que traemos hoxe veñen da man de Media Laranxa, un proxecto que mestura agarimo, sabor e identidade. Tres propostas doces para estes días de descanso e sobremesas longas: unha torrada con sabor a café, outra rechea de crema de cacahuete e un roscón de Pascua que fai festa el só.

Roscón de Pascua (versión saudábel)

En Galicia hai unha tradición que non falla en Semana Santa. As madriñas e padriños agasallan unha rosca de Pascua aos seus afillados e afilladas. Pois ben, se es madriña ou padriño, xa non tes escusa. Velaquí tes unha receita caseira e saudábel para quedar como unha raíña ou un rei cos máis cativos da casa.

Ingredientes para o requento:

  • 50 g de leite ou bebida vexetal
  • 65 g de fariña integral
  • 3 g de lévedo seco de panadaría

Ingredientes para a masa:

  • o requento
  • 225 g de fariña integral
  • 3 g de lévedo seco de panadaría
  • 1 ovo
  • 40 g de leite ou bebida vexetal
  • 100 g de pasta de dátiles (elaborada con 65 g de auga + 35 g de dátiles)
  • 25 g de aceite de oliva virxe extra
  • 15-20 g de auga de azahar (imprescindible para o sabor típico da rosca)
  • 1 chisco de sal
  • reladura dun limón
  • 15 g de glute (opcional, pero necesario se queres facer a versión trenzada)

Ingredientes para decorar:

  • Améndoas laminadas
  • Arandos vermellos secos ou o que máis che preste

Nota sobre o glute: o glute achega elasticidade á masa. Se queres facer unha rosca trenzada, é obrigatorio. Se a prefires redonda, coma a de toda a vida, podes prescindir del.

Preparación

  1. Para faceres o requento mestura todos os ingredientes nun bol ata formar unha bóla. Faille un corte en cruz e mergúllaa nun vaso con auga morna. Cando flote, xa está lista para usar como fermento natural.
  2. Para preparares a masa mestura todos os ingredientes co requento e amasa ata que a masa estea elástica e non se pegue ás mans.
  3. A seguir, tapa a masa cun pano e déixaa repousar unhas dúas horas ou ata que duplique o seu tamaño. Busca un lugar cálido e sen correntes de aire.
  4. Despois, amasa de novo e dálle forma de rosca. Lembra facer un burato grande no centro, xa que a masa volverá medrar.
  5. Por último, coloca as améndoas e os arandos por riba. Prequenta o forno a 200 °C e deixa o forno a esa temperatura os primeiros 5 minutos de cocción. Despois baixa a 180 °C e déixao outros 15-20 minutos. Mete tamén unha bandexa con auga no forno para xerar vapor e evitar que a masa se seque.
  6. Unha vez fóra do forno, deixa que arrefríe… se es quen de esperar! Bo proveito!

Torradas de café

As torradas son unha desas sobremesas que saben a casa, a festa e a culler lambida de pequeno. Nesta versión con café, a tradición mestúrase cun chisco de enerxía extra.

Ingredientes:

  • 200 ml de leite
  • 2 ovos
  • 3 culleradas de café solúbel
  • 1 barra de pan (mellor se está do día anterior)
  • 1 cullerada de azucre

Preparación:

  1. Quenta o leite e disolve nel o café xunto co azucre.
  2. Corta o pan en rebandas e mergúllaas ben na mestura de leite con café.
  3. Escoa o exceso e rebózaas en ovo batido.
  4. Fríteas nunha tixola con aceite quente ata que queden douradas por ambos os lados.
  5. Retíraas e déixaas repousar sobre papel absorbente para quitar o exceso de aceite.

E xa estaría. Unhas torradas de café que fan que che cheire a Semana Santa ata o salón!

Leite frito (versión saudábel)

O leito frito é unha desas sobremesas que me levan directa á cociña das avoas. Crocante por fóra, tenro por dentro e cun sabor que só aparece unha vez ao ano.

Ingredientes:

  • 600 ml de leite ou bebida vexetal
  • 1 pau de canela
  • Monda dun limón
  • 70 g de maicena
  • 3 culleradas de mel
  • 1 ovo
  • Fariña
  • Canela en po

Preparación:

  1. O primeiro paso é infusionarmos o leite. Para iso, poñemos 450 ml de leite a ferver coa canela e coa monda do limón. Cando ferva, apagamos o lume e tapamos durante uns 20 minutos para que colla todos os aromas da canela e do limón.
  2. Pasado ese tempo, quitamos os aromáticos e no leite que nos sobrou, disolvemos a maicena e o mel. A continuación, vertémolo no leite aromatizado e poñémolo ao lume sen deixar de remexer até que espese.
  3. Vertemos a crema nunha bandexa e deixamos arrefriar unhas 3-4 horas na neveira até que calle.
  4. Cortamos o leite callado en rectángulos e rebozámolos primeiro por fariña e despois por ovo. Colocamos os rectángulos sobre unha bandexa de forno e empoamos con canela.
  5. Enfornamos a 180ºC os rectángulos de leite frito uns 10-15 minutos ou até que estean dourados e listo. Bo proveito! 

E ti, que adoitas preparar en Semana Santa? Torradas, roscón ou algo diferente? Déixanos un comentario!

Que podes ler aquí?
Últimos artigos publicados
dicionario da fala valdeorresa

12/11/2025

A fala de Valdeorras, como a de tantas outras comarcas galegas, agocha un tesouro de palabras únicas, cheas de historia, matices e identidade. E agora, todo ese ...
orixe da palabra magosto

10/11/2025

O magosto é unha das festas máis queridas do outono galego. Arredor do lume, con castañas asadas e viño novo, celébrase o encontro entre o mundo rural, ...
castañas e magostos en galego

5/11/2025

Cando chega o tempo das castañas, en Galicia non só as comemos: falamos delas. E para falarmos ben, hai que coñecer o vocabulario auténtico do souto e ...

Deixa un comentario

Os 250 erros máis comúns en galego que nunca máis vas cometer

Os 250 erros máis comúns en galego que nunca máis vas cometer